Ριμπάς Χαράλαμπος

Profiles Ριμπάς Χαράλαμπος

Ο Χαράλαμπος Ριμπάς γεννήθηκε στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας. Σπούδασε Βυζαντινή Μουσική με τον Λυκούργο Αγγελόπουλο στο Ωδείο «Ν. Σκαλκώτας» και συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης του Ωδείου Αθηνών στις θεματικές ενότητες: «Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική (Ψαλτική), τεχνική της σύνθεσης του μέλους στην Ανατολική Μουσική (Ήχος και Μακάμ), Μουσική Σημειογραφία και Παλαιογραφία». Είναι πτυχιούχος της Σχολής «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του ΕΑΠ, με μεταπτυχιακό στη Σχολή «Επιστήμες της Αγωγής» του ΕΑΠ. Έχει λάβει μέρος και έχει διδάξει σε σημαντικά διεθνή επιστημονικά συνέδρια και σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι μέλος και σολίστ της «Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας» από το 1991, έχοντας λάβει μέρος σε εκατοντάδες συναυλίες, ραδιοφωνικές μεταδόσεις, ακολουθίες και καλλιτεχνικές συνεργασίες σε Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική, Ασία, καθώς και ηχογραφήσεις στην ΕΡΤ και τους μεγαλύτερους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της Ευρώπης. Ενδεικτικά αναφέρονται οι συναυλίες στο Metropolitan Museum of Art
(New York, 1997, 2008), στο Queen Elizabeth Hall (London, 1998), στο φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στην Εθνική Λυρική Σκηνή (2017), οι επί σειρά ετών συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η ηχογράφηση έργων του μεγάλου βυζαντινού μαΐστορα Ιωάννη Κουκουζέλη, η συμμετοχή στην πρώτη μετά από χίλια χρόνια ορθόδοξη Θεία Λειτουργία που ετέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στον Άγιο Απολλινάριο «In Classe» της Ραβέννας (2002). Επίσης, έχει λάβει μέρος στην πρώτη εκτέλεση του έργου σύγχρονης μουσικής του Μιχάλη Αδάμη «Ροδανόν», στην παρουσίαση αποσπασμάτων αρχαίας ελληνικής μουσικής, παλαιορωμαϊκού μέλους, καθώς και στην παλαιά ακολουθία «Τρεις Παίδες εν καμίνω», σε μετεγγραφή και ανασύσταση Μιχάλη Αδάμη.

Από το 1995 έχει διατελέσει Πρωτοψάλτης σε Ιερούς Ναούς των Αθηνών και της επαρχίας, ενώ από το 1997 διδάσκει σε σχολεία, μουσικές σχολές και ωδεία των Αθηνών και της επαρχίας, όπου και διευθύνει σύνολα παραδοσιακής χορωδίας και βυζαντινού χορού. Είναι καθηγητής Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Λαμίας από το 2001, με έντονη συναυλιακή δραστηριότητα και συμμετοχή σε εκδηλώσεις, παραστάσεις, διαθεματικές εργασίες και λοιπές δραστηριότητες. Από το 2015 είναι συνεργάτης του Λυκείου Ελληνίδων Λαμίας,
όπου διδάσκει και διευθύνει το σύνολο της παραδοσιακής χορωδίας, έχοντας παρουσιάσει σημαντικές συναυλίες, εκδηλώσεις και τηλεοπτικές μεταδόσεις, σε συνεργασία με καταξιωμένα οργανικά σύνολα παραδοσιακής μουσικής και χορού. Διδάσκει Βυζαντινή Μουσική στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας από το 2018.