Κίτσος Βασίλειος

Profiles Κίτσος Βασίλειος
Ο Βασίλης Κίτσος έχει σπουδάσει σύνθεση με τους Χρήστο Σαμαρά και NigelOsborne(PhD,TheUniversityofEdinburgh), πιάνο με την ChristineFressinierκαι μουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. 

Παρακολούθησε σεμινάρια σύνθεσης και ανάλυσης με τους Θόδωρο Αντωνίου, Dmitri Smirnov, Ιωσήφ Παπαδάτο, όπως επίσης εργαστήρια σύνθεσης και εκτέλεσης με τους Helmut Lachenmann, Michael Finnissy και Roger Redgate. Έλαβε μέρος σε masterclasses πιάνου με τους Μartino Tirimo, PaulBadura-Skoda, RobertoSzidon, JacquesLagardeκ.α. Επηρεάστηκε βαθειά από την πολύχρονη μαθητεία του κοντά στον πιανίστα, μαέστρο και παιδαγωγό Γιώργο Χατζηνίκο.

Ως πιανίστας έχει εμφανιστεί σε συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και τη Γερμανία (Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, SaniFestival, KleinerKonzersaalGasteigMünchen κ.α.), εστιάζοντας ιδιαίτερα σε έργα ελλήνων και ξένων συνθετών του 20ού αιώνα.

Έχει γράψει έργα για ορχήστρα, χορωδία, σόλο όργανα, μουσική δωματίου και ένα μπαλέτο, πολλά εκ των οποίων έχουν εκτελεστεί σε Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Ρουμανία, Τουρκία, Μ.Βρετανία, Ιταλία, Σερβία, Πολωνία και Η.Π.Α. και αναμεταδοθεί από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, το BBC και το Εθνικό Ραδιόφωνο της Ισπανίας και Ρουμανίας.

Αρκετές συνθέσεις του είναι παραγγελίες ή αναθέσεις οργανισμών όπως η Ορχήστρα των Χρωμάτων, η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών,έχουν παρουσιαστεί από το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, την GalatzSymphonyOrchestra, το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, το EdinburghContemporaryMusicEnsemble, το DissonArtensemble, τους TangosaCuatro, το Ideefixeensemble κ.α. σε διεθνή φεστιβάλ όπως το 4th MediterraneanMusicDaysΙstanbul, MusicaPolonicaNovaκλπ.

Έργα του έχουν εκδοθεί από τον Μουσικό Εκδοτικό ΟίκoΜαυρομουστάκη και την Europa Edition και κυκλοφορούν σε cd από τις εταιρείες Irida Classical, Phasma Music και Odradek Records.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε πανελλήνια και διεθνή συνέδριακαι κείμενά του σε προγράμματα συναυλιών του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα αντικείμενα της έρευνάς του είναι το έργο του J.S.Bach και του AlbanBerg, η μουσική του 20ού αιώνα, καθώς και ζητήματα μουσικής αντίληψης και ερμηνείας, τα οποία συχνά παρουσιάζει με τη μορφή σεμιναρίων για κάθε όργανο.

Δίδαξε ως ειδικός επιστήμων συνεργάτης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. (1999-2013) και του Ιονίου Πανεπιστημίου (2016-2021). Εκτελεί χρέη καλλιτεχνικού διευθυντή στο Ωδείο «Φ.Νάκας» και στο Ωδείο Φλώρινας (Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας). ΄Εχει διδάξει σύνθεση, ανώτερα θεωρητικά και μουσική δωματίου, εκτελώντας επίσης χρέη συνοδού πιανίστα από το 1991 σε διάφορα Ωδεία, μεταξύ των οποίων στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας,στο Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης και στο Ωδείο «Φ.Νάκας» Θεσσαλονίκης.

Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Επανειλημμένως συμμετέχει ως μέλος επιτροπής σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς σύνθεσης ή οργάνων.

Την περίοδο 2000-08 άσκησε τα καθήκοντα του Καλλιτεχνικού Διευθυντήστο Κέντρο Μεσογειακής Μουσικής Λαμίας (Υπουργείο Πολιτισμού-Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων) έχοντας την ευθύνη της εισήγησης, προγραμματισμού και διοργάνωσης συμποσίων, συνεδρίων, Διεθνούς Διαγωνισμού Σύνθεσης, ετήσιων φεστιβάλ, ποικίλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, βαλκανικού πολιτιστικού δικτύου πόλεων και πολλών άλλων δράσεων σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Παράλληλα ίδρυσε και διοργάνωσε θεσμούς και φεστιβάλ σε Ωδεία στα οποία διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής. Ήταν υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγραμματισμού στο πλαίσιο του EuromedCivilForumπου πραγματοποιήθηκε στα Χανιά στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2013.

Ως συνεργάτης του συνόλου σύγχρονης μουσικήςideefixeέχει την ευθύνη και την επιμέλεια διοργάνωσης σεμιναρίων για τη σύγχρονη μουσική και του προγράμματος αρκετών συναυλιών του συνόλου. Χαρακτηριστικά τα αφιερώματα στη ρωσική πρωτοπορία με παράλληλα πορτρέτα των μετακληθέντων συνθετών Elena Firsova και Dmitri Smirnov σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Εργαστήριο «Νέοι Ερμηνευτές της Σύγχρονης Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κ.α.