Ιστορία

Το Δημοτικό Ωδείο Λαμίας ιδρύθηκε το 1938 ως παράρτημα του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, με πρώτο Διευθυντή το μεγάλο μουσουργό Μανώλη Καλομοίρη και είναι το πέμπτο κατά σειρά ίδρυσης στον Ελλαδικό χώρο.

Το 1959, ο Αλέξανδρος Αινιάν ανέλαβε τη Διεύθυνση του Ωδείου αναβαθμίζοντάς το σημαντικά, ιδιαίτερα με τη προβολή της Δημοτικής Χορωδίας Λαμίας, η οποία απέσπασε βραβεία και διακρίσεις στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Το 1982, μετά από μια περίοδο ύφεσης, ο Δήμος Λαμιέων στην προσπάθεια να προωθήσει τα πολιτιστικά δρώμενα στη πόλη, ενισχύει ηθικά και οικονομικά το Δ.Ω.Λ. με αποτέλεσμα τη διεύρυνση και τη ποιοτική του ανάπτυξη.

Η ανοδική πορεία του, διαφαίνεται σήμερα από το υψηλό επίπεδο σπουδών που προσφέρουν καταξιωμένοι μουσικοπαιδαγωγοί στον μεγάλο αριθμό των μαθητών τους.

Την επιτυχή πραγμάτωση των στόχων του, το Δ.Ω.Λ. στηρίζει στην υπευθυνότητα, στην ικανότητα και στην εξειδίκευση των συνεργατών του, οι οποίοι μεταδίδουν στους μαθητές τους γνώση και αγάπη για τη μουσική.

Αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών, είναι η ανάπτυξη πολλών σχολών – η απονομή διπλωμάτων από επιτροπές αποτελούμενες από υψηλού κύρους καλλιτεχνικές προσωπικότητες – η συμμετοχή σπουδαστών και αποφοίτων σε Πανελλήνιους και Διεθνείς διαγωνισμούς με μεγάλη επιτυχία (βραβεία – τιμητικές διακρίσεις)- η δημιουργία πολλών μουσικών συνόλων.

Η Μικτή Δημοτική Χορωδία του Δ.Ω.Λ., έχει πλούσια καλλιτεχνική δράση, με συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το Δ.Ω.Λ., παρέχει ένα ευρύ φάσμα μουσικών σπουδών, καλύπτοντας τη διδασκαλία όλων των οργάνων (κλασσικών και παραδοσιακών), Ανώτερων Θεωρητικών και Σύνθεσης. Μονωδίας, Βυζαντινής Μουσικής και Μουσικής Προπαιδείας.

Σταθμοί στην ιστορία του Δ.Ω.Λ. τα τελευταία χρόνια είναι:
• Η εμφάνιση της Συμφωνικής Ορχήστρας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Φίλων της Μουσικής ).
• Η βράβευσή του από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών ως αναγνώριση της πλούσιας καλλιτεχνικής και παιδαγωγικής του προσφοράς σε πανελλήνιο επίπεδο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
• Η καθιέρωση του πολιτιστικού θεσμού «Άνοιξη Μουσικής στην πόλη».
• H ίδρυση εργαστηρίου μουσικής τεχνολογίας όπου οι σπουδαστές έρχονται σε επαφή με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα μέσω δημιουργικών και καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Μπότη Σταυρούλα.

Στόχος του ήταν και είναι η εισαγωγή των εφήβων στον κόσμο της μουσικής τεχνολογίας μέσα από δημιουργικές δράσεις και καινοτόμες παιδαγωγικές μεθόδους. Βασικό μέρος της ύλης καλύπτει η εκπαίδευση των μαθητών γύρω από τον ηχητικό και μουσικό σχεδιασμό. Μέσα από τα συγκεκριμένα διδακτικά αντικείμενα οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τεχνικές επεξεργασίας και μίξης ήχου, με μουσικά λογισμικά και με βασικές αρχές ηλεκτροακουστικής σύνθεσης. Όλα τα παραπάνω γίνονται μέσα από τη δημιουργία εκπαιδευτικών μουσικών προγραμμάτων που βασίζονται στον ηχητικό σχεδιασμό διαφόρων οπτικοακουστικών μέσων (animation, ταινιών, Audio books κ.α.).

Το συγκεκριμένο εργαστήρι έχει ως στόχο τη δημιουργία καινοτόμων και μεγαλόπνοων προγραμμάτων που θα οδηγήσουν τους μαθητές του στον ψηφιακό και οπτικοακουστικό εγγραμματισμό και θα τους αποδώσουν δεξιότητες του 21ου αι. όπως έκφραση, επικοινωνία, δημιουργικότητα και κριτική σκέψη.

Το Δ.Ω.Λ. έχει ως βασική προτεραιότητα τη συνεργασία με τοπικούς φορείς των γραμμάτων και των τεχνών, την προσέγγιση του κοινού με δρώμενα και εμφανίσεις σε διάφορους χώρους της πόλης, τη στήριξη της κοινωνικής προσφοράς, συνεργαζόμενο με συλλόγους κοινωνικής παρέμβασης.

Το εκπαιδευτικό έργο του Ωδείου, υποστηρίζεται από σεμινάρια με παγκόσμια καταξιωμένους παιδαγωγούς – καλλιτέχνες σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του.

Εγγραφείτε στο Newsletter για να μαθαίνετε τα νέα μας!

Πρόσφατα Νέα